Bejelentés


Pecatipp


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

PONTY HORGÁSZATA
A ponty Magyarország legelterjettebb hala, négy különböző fajtája található meg a Magyar horgászvizekben.
1.) Tükörponty: teste kerekded alakú, pikkejei csak a gerinc mellett illetve a farkúszó tövénél található.
2.) Tőponty: hosszúkás alakú, egész testén pikkejjel borított hal.
3.) Nyurga vagy Vadponty: torpedó alakú, egész testén pikkejjel borított, rendkívül erős hal. Leginkább vadvizekben található.
4.) Koiponty: sok horgászhelyen ezt a pontyfélét mérlegelés, fényképezés után vissza kell engedni. Színváltozatai rendkívül eltérőek: fehértől a feketéig, citromsárgától a pirosig, vannak tarka egyedek is.

A ponty alapjában növényevő hal, de fogható gilisztával, csontival és szúnyoglárvával is. A ponty egész évben fogható hal.
A ponty az országos horgászrend szerint méretkorlátozás alá esik, a legkissebb kifogható mérete 30 cm, fogási tilalmi ideje Május 2-től Június 15-ig tart.

Pontyra horgászhatunk úszóval és fenekezővel egyaránt. A horgászat megkezdése elött az orsón a féket ellenőrizzük és ha kell állítsuk be.

Úszós horgászat: leginkább a tavaszi időszakban ajánlott horgászmódszer, de egész évben sikeresek lehetünk vele. A kora tavaszi időben 18-as főzsinórnál vastagabbat nem ajánlott használni. A legkissebb pontyozó horgot és könnyű úszót használjunk. A úszó kiegyensúlyozásához használt olmot fixen rögzítjük a horog fölött 3-5 cm-re. A víz felmelegedése után az úszós szereléket megerősíthetjük

A víz felmelegedése előtt a pontyot megtalálhatjuk akár vízköszt akár fenéken is, ilyenkor a legjobb az élőcsali (giliszta, csonti, szúnyoglárva). Ebben az időben a ponty kapása nagyon finom úgymond maszatoló, ezért elengedhetetlen a finom, érzékeny szerelés.

A víz felmelegedése után a pony ideje legnagyobb részét a fenéken tölti. Ilyenkor az úszó eresztékét úgy állítjuk be, hogy a horog a fenéken feküdjön. Nagyon sikeres módszer lehet az, hogy a vízpartot járva figyeljük a vízfelszínre feltörő buborékokat, (ezek az iszap túrásakor keletkeznek)ahová rászórunk 5-6 szem csemegekukoricát a halak helybentartása miattés úszós botunkal erre a helyre rádobunk.

Fenekezős horgászat: egész évben használható módszer.

A víz felmelegedése előtt leginkább a finomszerelékes feederezés válhat be. ennek a szerelésnek az összeállításakor ne használjunk 20-asnál vastagabb főzsinórt. a szerelék további része a gubancgátló csövön lévő feederkosár és egy kb 15 cm-es előkén lévő közepes feederhorog. csalinak leginkágg élőcsalit használjunk, melyet felkínálhatunk fenéken fekve vagy lebegtetve is. A lebegtetést hongarocelgolyó segítségével érhetjük el.

A víz felmelegedése után minden fenekező módszert használhatunk (feeder, boilies stb). Zsinórból 20-tól 35-ig, horogból a közepestől nagyobb pontyozóhorgot válasszunk. Használhatunk etetőkosarat de dobóolmot is. A felmelegedett vízben a ponty nagy erővel kap, nem ritka, hogy a botot a bottartóvilláról a vízbe rántja, éppen ezért a nyári időben a nyeletőfékes vagy a harcifékes orsó kellemetlen percektől kímélheti meg a horgászt.

Pontyra csalizhatunk:
- csonti
- giliszta
- szúnyoglárva
- csemegekukorica
- szárazkukorica
- főtt, keménykukorica
- pálinkába áztatott kukorica (kb három honap)
- áztatott kukorica
- áztatott búza
- csíráztatott búza (kb kéthetes csíráztatás)
- előregyártott csalikukoricák
- tigrismogyoró
- előregyártott pelletek
- boiliek
- valamint ezeknek a csaliknak a "szendvicsként" való felkínálása

A fenti csalikból akár 4-5 cm-es füzért is fűzhetünk. A csalkiat felkínálhatjuk a fenéken fekve vagy lebegtetve.

Pontyot foghatunk továbbá az úgynevezett "bógáncs" végszerelékkel is. A bógáncs gyárilag három horoggal készül, de a legtöbb horgászvízen csak két horog használható, ezért az egyik horgot le kell vágnunk( a horog levágása a végszerelék hatékonyságát nem befolyásolja)Üzenetküldés
Ha csalitippje vagy egyéb eredményes horgászmódszere van, írja meg nekünk

E-mail címed:
Szöveg:Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!